Hypar Pavilion / Diller Scofidio + Renfro with FXFowle

 

© Iwan Baan

 

Construction is complete on Hypar Pavilion at Lincoln Center for the Performing Arts, situated on the edge of Hearst Plaza and 65th Street, the new free standing structure is the home of a new public lawn and restaurant.

The dual requirements of a destination restaurant and a public green space located within the confines of the Plaza are satisfied with a single architectural gesture sited between the reflecting pool and the plaza’s north edge. Elizabeth Diller comments, “Hypar Pavilion’s moment of invention came when we discovered how to design a destination restaurant without consuming public space on the Lincoln Center campus. The roof became a new kind of interface between public and private, with an occupiable twisting grass canopy over a glass pavilion restaurant.”

Follow the break for more photographs of the new Hypar Pavilion.

   

Architects: Diller Scofidio + Renfro with FXFOWLE
Location: , USA
Design Team Principals: Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio and Charles Renfro
Design Senior Associate: Kevin Rice
Architecture Team: Zoe Small, Haruka Saito, Ann-Rachel Schiffman, Stefan Roeschert, Michael Hundsnurcher, Roman Loretan, Dan Sakai, Chris Andreacola, Anthony Saby, Mateo Antonio de Cardenas, Toshikatsu Kiuchi, Felipe Ferrer, Hallie Terzopolos
Core and Shell Design: Diller Scofidio + Renfro with FXFOWLE
Kitchen Design: Yui Design
Lighting: Tillotson Design Associates
SMEP: Ove Arup & Partners
Acoustical: Jaffe Holden
Telephone and Data Consulting: Shen Milsom & Wilke
Construction: Turner Construction
Project Year: 2010
Photographs: Iwan Baan

 

 

© Iwan Baan

 

The Hypar Pavilion lawn is accessed at its single point of contact with the Plaza. The 7,200sf lawn surface lifts up at two opposing corners creating a space for the restaurant sandwiched between the Plaza level and the twisting parabolic roof. The resulting topography of the lawn above is oriented away from city noise and traffic, creating a bucolic urbanism.

 

© Iwan Baan

 

The 11,000 sqf restaurant occupies two levels with entrances from 65th street and Hearst Plaza. The main dining floor is co-planar with the Plaza surface and the transparent facades link diners to Lincoln Center’s public life that spills onto the plaza before, during, and after performances. At its center is the 1,000 sqf kitchen open to the dining areas. The restaurant has a capacity for 194 guests including a Lounge area, Bar seating and private Dining Room located on the 65th street level.

 

© Iwan Baan

 

Hypar Pavilion continues Diller Scofidio + Renfro’s strategic updates to the Lincoln Center campus, which previously included: the redesign of Alice Tully Hall, the expansion and renovation of The Juilliard School, and the public Promenade project.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s